Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Islamisk radikalisme og religionskritik

5. december 2019 @ 19:00 - 21:00

Radikalitet er et omdrejningspunkt i marxistisk teori, et stolthedsmoment for mange erklærede marxister. Stolthed over oprøret mod den herskende orden – værende kapitalakkumulation, den heteroseksuelle verdensorden eller imperialismens globale hegemoni. Men er radikalitet udelukkende et europæisk fænomen?

Radikalisme, forstået som autoritetskritik, spiller en central rolle i moderne islamisk politisk tænkning, hvor en række åndsstrømninger angriber status quo igennem kritik af organiseret autoritet og institutionaliseret religiøsitet. Her er der tale om immanent islamkritik.

I dette foredrag skal vi i fællesskab vende blikket mod den iranske sociolog og revolutionær Ali Shari’ati, som dog mest er kendt for sin rolle som sidstnævnte. I værket ”Religion vs. Religion” er dog antydet andet end revolutionær iver, idet Shari’ati her forholder sig indgående til Karl Marx som religionskritiker, og på baggrund heraf søger at udforme sin egne originale religionskritik. I værket godtager Shari’ati hovedtesen fra Marx, der som bekendt angiver religion som en form for fremmedgørende livspraksis, der fastholder den herskende repressive social orden. Dette gør Shari’ati dog med visse forbehold, idet han samtidig angiver, at religion også har potentiale til at være emancipatorisk.

Hasib Nasiri er foredragsholder og cand.mag. i Filosofi med speciale i politisk filosofi og islamiske studier.

Foredraget er som sædvnaligt gratis. Der serveres the, kaffe og småkager.
Af hensyn til kaffebestillingen beder vi interesserede i at tilmelde sig ved at udfylde nedenstående formular.

KUA, lokale 12.2.62


Detaljer

Dato:
5. december 2019
Tidspunkt:
19:00 - 21:00
Begivenhed Kategori:

Arrangør

IMA

Sted

Københavns Universitet Sønder Campus
Karen Blixen Plads 8
København S., 2300 Danmark
+ Google Maps